Hello Fish

Food | Tips | Recipes

Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert?

Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert
Money’s too tight to mention, zong Simply Red al. En inderdaad: met muzikanten / musici over geld praten is een beetje not done. Maar: we willen natuurlijk toch weten hoe het zit. Daarom hebben we enkele succesvolle artiesten naar hun verdiensten gevraagd.

Waar verdienen ze het meeste aan? Welke optredens? Hoeveel verdienen ze aan auteursrechten, streaming, synchs? En wat zijn andere inkomstenbronnen? We spraken met singer-songwriters/popartiesten Okke Punt, Yorick van Norden en Benny Sings, klassiek musicus Renée Bekkers (van Duo Toeac) en Mark Oomen, bandleider van afrofunk-collectief Zitakula.

Ze lichten interessante tippen van de sluier op. Geen volledig sluitend overzicht, wel enkele interessante ideeën en hier en daar wat verduidelijkende bedragen. We geven ze soms wel en soms niet per artiest weer, want inderdaad, soms is het toch nog net iets too tight to mention. Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert Renée Bekkers, (met de klok mee) Okke Punt, Mark Oomen, Benny Sings en Yorick van Norden Deze blog is het vervolg van de eerder gepubliceerde blog over de partners waar deze 5 artiesten mee werken. Dus: in hoeverre hebben ze boekers, managers, labels nodig? Maar nu dus, in deze blog: het geld! De traditionele podia Het bleek al uit eerdere onderzoeken: de poppodia zijn niet de meest gulle betalers.

Voor een support act optreden ontvang je tussen de €100 en €200, ben je headliner dan tussen de €300 en €900. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel publiek je trekt. En klassieke podia, vooral dan kamermuziek, die betalen nog steeds meer: tussen de €800 en €1000 per optreden. Festivals Absolute minimum voor een festivaloptreden lijkt toch wel €300 te zijn, heb je een beetje naam dan gaat dat al gauw richting €1000.

Maar het verschilt wel erg per festival. Enkele optredens op De Parade bleken vrijwel niets te hebben opgeleverd, maar daarentegen het Bevrijdingsfestival weer erg veel. Zitakula is een echte festivalband, bandleider Mark Oomen: “Toen we net begonnen met spelen, mochten we blij zijn met €100,- voor een optreden, maar sinds we bij een goede boeker zitten zijn de gages wel aanzienlijk gestegen.” Een goede boeker levert zo dus wat op, zie ook de vorige blog.

 • Speciale events De artiesten die wij spraken treden ook vaak op speciale events op, en dat betaalt vaak beter.
 • Yorick van Norden: “Ik word weleens gevraagd voor speciale events waar dan veel mensen op af komen, zoals afgelopen zomer een eerbetoon aan The Beach Boys in het Concertgebouw.
 • Dat betaalt dan ook beter dan doorgaans.” Ook was een van de muzikanten betrokken bij Holland Zingt Hazes.

Dat liep voor een vrij eenvoudige bijdrage tegen de €1000 aan. Theaters Die betalen dus duidelijk meer dan de poppodia. Het minimum lijkt daar €500 per act te zijn. Je moet je optreden natuurlijk wel aanpassen, en heel ver van tevoren achter je boekingen aan gaan, liefst met een gespecialiseerde agency. Maar dan krijg je dus ook wat! Let op: theaters hebben andere deals dan muziekpodia. Kinderconcerten Toeac verzorgt regelmatig kinderconcerten via een gespecialiseerde boeker in Brabant. Daar zit een goede regelmaat in, tot wel enkele keren per maand. En ze betalen enkele honderden euro’s per keer. Geld voor streaming en fysieke cd verkoop Streaming levert de ondervraagde artiesten wel wat op, maar fysieke verkoop nog steeds meer.

Yorick van Norden: “De inkomsten van mijn debuutalbum komen bijna geheel uit fysieke verkoop.” Het album Happy Hunting Ground leverde in de tweede helft van 2015 aan fysieke verkoop tientallen keren meer op dan alle digitale inkomsten, dus iTunes, Youtube en Spotify bij elkaar. Het label van Yorick pakt het dan ook slim aan: Excelsior heeft een club met Supporters, die maandelijks een nieuwe release krijgen.

Daar zat Yoricks album ook bij: dat helpt.” Okke Punt over streaming: “Mijn laatste track heeft al meer dan 500.000 plays, daar komen best aardige inkomsten uit”. Benny Sings verwacht nooit grote royalties, maar is toch altijd verrast als hij de statements van de royalties van Dox en uit buitenland krijgt.

Dat komt toch altijd uit op een paar duizend euro, ongeveer 50/50 verdeling op fysiek en digital (download en streams). Dit komt o.a. door de relatief grote fysieke verkoop in bijvoorbeeld Japan en inkomsten uit streaming door de internationale following. En in de klassieke muziek: Toeac maakt een cd zeker niet voor de inkomsten, maar puur voor promotie.

Dankzij de laatste cd kwam er weer veel media-aandacht wat weer optredens opleverde. Muziek onder commercials, tv programma’s, films: de synch-deals Je muziek onder een TV-commercial, in de TV-show, film of zelfs een game. De synch deal is erg gewild onder muzikanten.

En dat is terecht, want je hebt er behoorlijk wat aan. Benny Sings heeft hiermee het meeste succes. Hij verdient goed aan synch deals; het is verreweg zijn grootste inkomstenbron. Hij sluit die deals via twee publishers: DOX Records voor de bestaande tracks en Sizzer voor opdrachtmuziek. De betalingen hiervoor vinden hoofdzakelijk via Buma Stemra plaats (zie “auteursrechten”).

Over die opdrachtmuziek: “Het is gebruikelijk om pitches voor merken te doen. Die betalen ook als je zo’n pitch niet wint, namelijk een paar honderd euro. Win je wel, dan is dat een paar duizend euro.” Voorbeeldje: voor een Citroën commercial voor de Franse markt maakte Benny Sings de muziek samen met de Franse artiest Data.

Hij kreeg hiervoor €15.000. Ook Okke heeft ervaring met synch deals. Zijn liedje voor Unox, “Wat een dag”, leverde hem veel op en was een goede klus. En overigens ook goede exposure. Een van de artiesten deed een leuke pitch voor een synch-bedrijf, won ‘m niet maar verdiende er inderdaad wel wat aan. Auteursrechten Je eigen muziek schrijven heeft zin.

See also:  Wat Verdient Maatschappelijk Werker?

Het levert, via Buma Stemra, namelijk erg veel op. Benny Sings heeft een duidelijk credo: Wie schrijft die blijft. Dus hij maakt heel veel songs en de rechten zorgen voor continue stroom van inkomsten. Vooruit, nog een credo van Benny Sings: “Productie, productie, productie!”.

En dat pakt erg goed uit (zie ook “Synch-deals” en de eerdere blog), hij kan er goed van leven. Okke Punt: “het zijn de inkomsten die voortkomen uit wat ik het liefste doe: liedjes maken. Voor mij is het dus het meest eerlijk”. Voor Okke komt het neer op behoorlijk wat geld per jaar. Yorick van Norden wacht nog op zijn Buma afrekening, ook Mark Oomen van Zitakula heeft nog niets gekregen maar is benieuwd.

Renée Bekkers van Toeac heeft geen inkomsten uit Buma Stemra wegens het uitvoeren van andermans composities. Zodra zij echter zelf arrangementen gaan maken van rechtenvrije composities zullen zij daarop het auteursrecht hebben. Crowdfunding Is crowdfunding here to stay? Na verschillende succesverhalen in de muziek doken er verhalen op dat het na 2 acties wel uitgewerkt is: je vrienden, tantes en ooms zijn dan wel een beetje klaar met je leuke ideeën.

 • Van Renée Bekkers van Toeac hoorden we toch iets anders: “We hebben nu 3 keer een crowdfunding gedaan, en eigenlijk ging het elke keer beter.
 • Het laatste project dat we deden was voor nieuwe muziekinstrumenten en bracht zelfs €8500 op.” Waarom dit succes? Volgens Renée komt het door het groeiende netwerk en omdat Toeac steeds echt iets als tegenprestatie geeft.

Zitakula is, as we speak, bezig met een crowdfunding actie voor hun eerste album, “We zitten overigens al over de 80%, dus dat gaat erg de goede kant op. Wat ik merk aan crowdfunding, is dat het ook een goede manier is om mensen – vrienden, familie, fans – echt bij het proces van een album-opname te betrekken.

 1. Mensen zijn overduidelijk meer geëngageerd als ze geld doneren en als ze op die manier een album ook mogelijk maken!” Subsidies Sinds De Staat opeens een flinke subsidie kreeg, staat deze inkomstenbron ook in de popmuziek weer midden in de schijnwerpers.
 2. En inderdaad: alle genres maken gebruik van deze inkomstenbron: Yorick kreeg geld van het Norma Fonds voor zijn eerste release (€1000 en €2000 lening).

Ook Toeac krijgt inkomsten vanuit fondsen en subsidies: “We krijgen geld van verschillende fondsen. Om die fondsen te krijgen moeten we soms concerten wel een soort thema meegeven. Maar vaak past ons dat wel, dus we doen het met plezier.” En Zitakula: “via Voordekunst hebben we subsidies van AFK en VSB gekregen, daar hoefden we geen aparte aanvraag voor te doen, erg handig!” Conclusies: Optreden helpt! Probeer je netwerk uit te breiden naar mensen die achter de speciale events zitten of andere langere trajecten, zoals schooloptredens.

Zoek er eventueel een passend boekingskantoor voor. En sowieso: een goede boeker moet je gages omhoog krijgen. Schaf de cd nog niet af. Maar blijf ‘m verkopen bij je concerten en eventueel via je label. Zorg dat ze slimme manieren verzinnen om ‘m bij de luisteraar te krijgen. Componeer of arrangeer! Zorg dat er veel muziek is met jouw auteursrecht erop en zorg via goede publishing dat het vaak uitgevoerd wordt en op radio/tv komt.

Eventueel in versies door andere artiesten. Of dat er pittige synchs aan verbonden worden, ook weer door de juiste publisher. Je auteursrechten blijven zo prettig doorlopen. Kinderen hebben geld! Of nou ja hun ouders. Jeugdconcerten, lesgeven aan scholen of direct aan kinderen, het betaalt nog steeds goed.

Hoeveel verdient een gemiddelde artiest?

Salaris Tarief Jaar Maand Tweewekelijkse Week Dag Uur Hoeveel verdient een Artiest in Nederland? Gebaseerd op 12 salarissen Het gemiddelde artiest salaris in Nederland is € 23.556 per jaar of € 12,08 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 23.556 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 52.544 per jaar. Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert

Hoe verdient een artiest zijn geld?

Als artiest kun je op verschillende manieren geld verdienen. Hieronder leggen wij uit wat de meest voorkomende inkomstenbronnen zijn voor een artiest.1. Optreden Optreden is de hoofdinkomstenbron voor de meeste artiesten. Het geld dat een artiest krijgt voor het optreden wordt meestal verdeeld onder een aantal mensen.

Om een goed optreden neer te zetten zijn er namelijk meerdere mensen nodig, denk bijvoorbeeld aan een manager, dj, back-up mc of driver. Ieder teamlid heeft recht op zijn of haar deel. Naast het team, kan het zo zijn dat de boeker of het label ook een percentage krijgt. Per artiest kan het dus enorm verschillen welke partijen een aandeel krijgen van de show inkomsten.

Dit geldt ook voor de andere inkomstenbronnen die hieronder besproken worden.2. Streaming Het verkopen van cd’s was eerder een grote inkomstenbron van artiesten. Door de digitalisering van de muziekindustrie ligt de focus nu voornamelijk op streaming. Als artiest kun je pas leven van streams als je echt veel streams behaalt.

Stel dat je voor 1000 streams 4 euro krijgt, dan moet je dus 1 miljoen streams halen als je 4000 euro wilt omzetten. Kosten en belasting moeten er dan nog vanaf.3. Betaalde promoties Artiesten hebben een grote following waardoor bedrijven graag hun producten promoten via artiesten. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van een product op Instagram of het dragen van gesponsorde kleding in videoclips.4.

Workshops Het geven van workshops waarin een artiest uitlegt hoe je een nummer schrijft, kan een inkomstenbron zijn. Een artiest kan bijvoorbeeld workshops geven op scholen of buurthuizen.5. Radio Als een nummer gedraaid wordt op de radio krijgt een artiest daar geld voor.

Wanneer je als artiest een hit te pakken hebt, kan dit bedrag aardig oplopen.6. Merchandise Als je een artiest bent met een trouwe fanbase, kun je overwegen om merchandise te verkopen. De merchandise kun je aanbieden via een webshop of verkopen tijdens je shows. Hou er wel rekening mee dat je veel merchandise moet verkopen om ervan te kunnen leven.7.

Celebrity appearance Bekende artiesten kunnen geld verdienen aan celebrity appearances, een artiest wordt dan bijvoorbeeld geboekt om aanwezig te zijn bij een clubnacht, een kleine speech te geven of om een winkel te openen.

See also:  Wat Verdient Een Hr Manager?

Wat houdt een artiest over aan een concert?

De grootste kostenposten – Qua uitgaven ben je het meeste geld kwijt aan de zaalhuur: bijna €28.000. Ook de concertpromotie kost een flinke bak geld (bijna €24.000), net als licht en geluid (zo’n €13.000). Daarnaast loopt er nog €7000 aan beveiliging rond, worden je tickets gescand voor €1250 en kost de supportact maar €250 (koopje!). Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert Afbeelding: MOJO Uiteindelijk blijft er van zo’n avond nog €75.000 winst over, die verdeeld wordt onder de artiest en de concertpromotor (in dit geval dus MOJO). Meestal gebeurt dit via de 85-15 verdeling, waarbij de artiest 85% van het overgebleven bedrag incasseert. En dan is dit nog maar een concert van gemiddelde grootte, moet je nagaan wat voor bedragen er rondgaan in een uitverkochte Ziggo Dome of Amsterdam ArenA. Daar denk je toch niet snel over na als je zit te stressen in die online ticketwachtrij. : Hoe wordt de prijs van een concertkaartje bepaald?

Welke Nederlandse artiest verdient het meest?

Tiësto, ofwel Tijs Verwest, is de rijkste muziekartiest van Nederland. Volgens zakenmagazine Quote heeft de dj, die inmiddels 48 jaar oud is, al 100 miljoen euro bij elkaar gedraaid.

Wie is de best betaalde artiest ter wereld?

1. Bruce Springsteen – De rijkste artiest? Dat is Bruce Springsteen, met een bankrekening waar maar liefst 435 miljoen euro op prijkt. Gedurende zijn carrière mocht hij zowaar 20 Grammy’s mee naar huis nemen. In 2016 kreeg hij bovendien de Presidential Medal of Freedom van Barack Obama himself.

Wat is een normale prijs voor een concert?

Gemiddeld is een concertbezoeker bereid om €75,- te betalen voor een concertkaartje van een internationale band of artiest en voor een artiest van eigen bodem wil men gemiddeld €51,- uitgeven.

Hoeveel geld vragen voor optreden?

Hoeveel kan je vragen? – Afhankelijk van waar en wanneer je als artiest geboekt wordt, zal jouw gage stijgen. Algemeen zou je kunnen zeggen dat de wet van vraag en aanbod ook speelt op de live-markt, en dat je als artiest eigenlijk maar zoveel waard bent als wat een organisator voor jou wil betalen.

 1. Het is dan ook helemaal geen schande om gratis te spelen of te draaien aan de start van jouw carrière.
 2. Hoe minder je kost voor organisatoren, hoe rapper ze geneigd zullen zijn om je te boeken, zeker als je goed bent.
 3. Je speelkansen stijgen dus, en dat is cruciaal om veel podiumervaring op te doen en een reputatie op te bouwen.

Je zal aanvankelijk in kleine café’s, lokale feestjes of in het jeugdhuis spelen of draaien om zo door te groeien naar grotere muziek- en danscafé’s, clubs Het is dus geen schande om gratis te spelen, maar probeer hier niet te lang in te blijven steken.

 • Vanaf je wat publiek op de been kan brengen, verdien je eigenlijk een gage.
 • Hoe hoog die is, is voer voor onderhandelingen.
 • Zorg er wel altijd voor dat die vergoeding legaal gebeurt.
 • Ook als je voor heel lage gages gaat spelen, ben je in principe aan het werken en moet je op een correcte manier betaald worden.

De verschillende opties vind je, Zelfs als er geen gage voorzien is, raden we toch aan om je (bv. kilometers) te laten vergoeden. Of als je €75 gage krijgt, is het soms beter om die integraal te geven aan iemand die bereid is om overal jouw geluid te doen.

 • Op die manier zal die (beginnende) geluidstechnicus gemotiveerd zijn om altijd te zorgen voor het beste mogelijke geluid.
 • En daarmee bouw je een goeie live-reputatie op.
 • Om je als dj in een club, discotheek of groter danscafé terecht – eventueel als resident – dan kan de vergoeding al snel stijgen naar €300 à €600 per set.

Als je in dat circuit uitgroeit tot een publiekstrekker, zal je ook gevraagd worden voor de grotere zalen en voor festivals. Afhankelijk van de grootte, kan je daar al gauw 1500 tot enkele duizenden euro vragen per set. Naarmate je bekendheid toeneemt, stijgt natuurlijk ook je marktwaarde.

 1. Voor de echt grote namen, die tienduizenden bezoekers lokken, worden erg hoge gages betaald.
 2. Hetzelfde geldt natuurlijk voor muzikanten.
 3. De eerste optredens in jeugdhuizen en cafés zullen waarschijnlijk betaald worden in de vorm van drankbonnetjes, spaghetti’s of bakken bier.
 4. En krijg je toch harde cash, dan zal dat nooit meer zijn dan €150 à €200.

Groei je door naar het clubcircuit, dan weet je niet alleen dat je in betere omstandigheden zult kunnen spelen, maar ook dat je redelijk vergoed wordt voor je shows. Een voorprogramma in een club levert je meestal een vast (vrij laag) bedrag op, maar als hoofdact met voldoende marktwaarde kan je wel eens €1000 à €1500 vragen.

Wanneer je met je show in een cultuurhuizen terecht kunt, dan mag je rekenen op iets hogere gages. Cultuurhuizen hebben vrij grote zalen en beschikken vaak over aardig wat werkingsmiddelen. Om geboekt te worden, moet je wel wat volk op de been kunnen brengen, maar de gages liggen dan ook snel boven de €1500.

Ook in het circuit van coverbands liggen de gages vrij hoog. Goede, vrij professionele coverbands die erom bekend staan veel ambiance te creëren, vullen vaak een hele avond en kunnen dan ook als snel een paar duizend euro vragen, zeker als ze hun eigen geluidsinstallatie meebrengen.

See also:  Wat Verdient Een Artiest Aan Spotify?

Wat kost Goldband per uur?

Goldband boeken – Boekingen van Goldband doe je bij Artist Bookings. Neem contact met ons op voor informatie, mogelijkheden, beschikbaarheid en de actuele prijzen voor jouw evenement. Wil je kijken waar ze de komende tijd optreden? Kijk dan op,

Boekingsvorm Bandshow
Formatie 3 personen
Genre Eigen werk, Hits van nu, Nederlandstalig, Pop
Speelduur 1 x 60 minuten
Techniek excl. geluidstechniek
Optioneel Licht- en geluidstechniek

Nadat ze in 2019 uit het niets de muziekindustrie binnen kwamen te stormen lijkt de Haagse popsensatie Goldband zich inmiddels serieus gevestigd te hebben in het Nederlandse én Belgische muziekland- schap. Deze aanvraag voor het inhuren van Goldband is vrijblijvend, je hoeft nog niets te betalen en je zit nergens aan vast.

 1. Alle getoonde prijzen zijn richtprijzen, onder voorbehoud, excl.9% btw (artiesten) of 21% btw (overig) en excl.7% BUMA (indien van toepassing).
 2. De aanbieding is op basis van beschikbaarheid.
 3. Deze artiest heeft een rider.
 4. De gages zijn de bij Artist Bookings laatst bekende vanaf-prijzen voor het inhuren van artiesten.

Prijzen zijn altijd op aanvraag en kunnen oa. verschillen per evenement, capaciteit (bezoekersaantal), toegang (openbaar of besloten), periode, tijdstip en locatie. Laat je vooraf informeren over de mogelijkheden en voorwaarden van het boeken van Goldband door jouw boekingsagent van Artist Bookings.

 • We helpen je uiteraard ook graag bij het samenstellen van een complete line-up.
 • Rated 5 out of 5 based on 14 ratings € 4.995 Rated 5 out of 5 based on 10 ratings € 6.995 Bekende zanger Rated 5 out of 5 based on 2 ratings € 6.995 Bekende zanger Rated 4.9 out of 5 based on 16 ratings € 3.995 Rated 5 out of 5 based on 1 ratings € 8.250 – € 11.000 Voor boekingen, informatie of een vrijblijvende offerte voor het inhuren van Goldband kun je ons bellen op of het gebruiken.

Je kunt ook je aanvraag zelf samenstellen.

Wat is het bekendste lied ter wereld?

1: Ed Sheeran – Shape Of You – En de absolute winnaar is ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran. Het nummer ‘Shape Of You’ heeft maar liefst 3,57 miljard streams. Deze hit uit 2017 stond 15 weken op nummer 1 in de hitlijsten, werd uiteraard 3FM Megahit en is het meest gestreamde Spotify nummer ooit.

Wat is het meest beluisterde lied ter wereld?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen. Ma 2 januari, 09:32 Shape of you van Ed Sheeran was jarenlang het meest gestreamde nummer ooit op Spotify, maar nu niet meer.

Het nummer is ingehaald door Blinding Lights van zanger The Weeknd. Blinding Lights is meer dan 3 jaar oud. Toen het in 2019 uitkwam stond het nummer in 24 landen op nummer 1 in de hitlijsten. Ook in Nederland. Sindsdien bleven mensen er naar luisteren. Blinding Lights is nu 3,32 miljard keer gestreamd. Dat is 3.320.000.000 keer.

Plek 2 en 3 Shape of You staat nu op plek 2 van de meest gestreamde nummers ooit, gevolgd door Dance Monkey van Tones and I.2096 Favoriet maken Reageer op de stelling: Welk liedje heb jij het vaakst geluisterd in je leven?

Wat levert 1 miljard streams op?

Komen we op een eindsommetje van 792.000 euro bij een een miljard streams op Spotify. Toch lekker. Aangezien hij pas vijf jaar bezig is, pakt hij gedurende z’n carrière toch een gemiddeld bedrag van €13.200,- per maand.

Hoeveel geld kun je verdienen met Tiktok?

Hoeveel betaalt TikTok voor het TikTok Creator-programma? – Ze betalen op basis van videoweergaven, betrokkenheid en andere factoren. Het is niet duidelijk hoeveel ze per weergave betalen. Hoeveel ze in totaal betalen wordt bepaald door het bedrijf. Sommige makers melden dat ze ongeveer 2-4 cent per duizend weergaven zouden kunnen verdienen.

Aantal volgers op TikTok Tarief per gesponsorde TikTok-post
1.000 – 10.000 € 5,- – € 25,-
10.000 – 50.000 € 25,- – € 125,-
50.000 – 500.000 € 125,- – € 1.250,-
500.000 – 1.000.000 € 1.250,- – € 2.500,-
meer dan 1.000.000 € 2.500,- +

Sorry, your browser doesn’t support embedded videos.

Hoeveel krijgt een artiest per gedraaid nummer op Spotify?

Hoeveel verdien je per Spotify stream? – De meest bekende artiesten ter wereld kunnen niet leven van alleen het geld dat ze verdienen van Spotify streams. Dat is niet omdat ze vaak luxe leven, maar omdat het bedrag laag is. Het gemiddelde bedrag dat je per stream ontvangt ligt namelijk tussen de €0,0026 en €0,0072 in met een gemiddelde van €0,0034. Wat Verdient Een Artiest Aan Een Concert

Wat krijgt een artiest van BumaStemra?

Livemuziek – De inkomsten van live-uitvoeringen, zoals optredens en podia, worden berekend op basis van een percentage van de entreeprijs (recette) en/of de gagebedragen. We hanteren een minimumvergoeding van € 22,- per optreden. De vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van de setlijst en verdeeld onder de betrokken rechthebbenden.