Hello Fish

Food | Tips | Recipes

Wat Verdient Een Kno Arts?

Wat Verdient Een Kno Arts
Wat zeggen zorgprofessionals over TMI? –

Fijne werkgever! Bij mij was alles tot in de puntjes verzorgd niks op aan te merken. Aanrader! TMI is een zeer prettige werkgever! Werk er al ruim 6 jaar voor als Neonatologie verpleegkundige en nog steeds met veel plezier. Aantal jaar geleden ‘per ongeluk’ bij TMI terecht gekomen. De bedoeling was tijdelijk maar ik ben blijven hangen. Leuke opdrachten (binnen en buitenland!), leuke collega’s, goede contacten met binnen- en buitendienst. Kortom, wil je op verschillende plekken werken maar onder de vlag van 1 werkgever? Bel dan vandaag nog voor een afspraak. Ik werd sinds 1.5 jaar bij TMI. TMI is een fijne professionele werkgever. Het contact met de collega’s is open en gemoedelijk. TMI begeleid mij bij het vinden van een nieuwe plek om te detacheren, waarbij aandacht is voor mijn wensen. Ik voel me gehoord en kan altijd bij mijn accountmanager terecht. Kortom een top werkgever die ik iedereen aan kan raden ? Werk nu bijna 7 jaar voor TMI met heel veel plezier. Begonnen als verpleegkundige, trainer /toetser bij de TMI Academy en sinds kort doorgegroeid naar accountmanager voor de Ziekenhuizen in Zuid Holland. TMI is en zeer fijne werkgever denkt mee in mogelijkheden en oplossingen. Top werkgever!

Je hebt de vacature aan je favorieten toegevoegd. : Wat wij jou als zorgprofessional kunnen bieden! | TMI

Wat verdient een KNO-arts per maand?

Eisen en competenties van een KNO-arts – Je dient te beschikken over een goede motoriek en in staat te zijn om heel secuur te werken. Je onderzoekt nu eenmaal zeer kleine, belangrijke en fijngevoelige organen van de mens. Daarnaast wordt van een professionele instelling verwacht.

Het leveren van patiëntenzorg dient nu eenmaal op een ethische, integere, betrokken en oprechte wijze te gebeuren. Je moet verder goed kunnen samenwerken. Je dient de universitaire opleiding geneeskunde met succes te hebben afgerond. Daarna kun je solliciteren voor een opleidingsplaats op de KNO-afdeling van een ziekenhuis.

Jaarlijks zijn er zo’n twintig opleidingsplaatsen in Nederland, verdeeld over acht opleidingsziekenhuizen. De opleiding tot KNO-arts duurt vijf jaar en bestaat uit een basisgedeelte van vier jaar en een differentieel deel van een jaar. Tijdens de opleiding leer je diagnoses stellen, behandelen en opereren onder supervisie van ervaren KNO-artsen.

 1. Je volgt ten hoogste twee jaar van het basisgedeelte in een niet-academische opleidingsinrichting.
 2. Voordat je wordt toegelaten tot het volgen van onderwijsmodules dien je de schriftelijke examens basisoriëntatie keel-neus-oorheelkunde deel I en deel II met positief resultaat te hebben afgelegd.
 3. Je volgt gestructureerd cursorisch onderwijs in gehoor en evenwicht, neus-neusbijholten en allergie, stem-spraak-taal en hoofd-hals.

In het differentiële gedeelte wordt een opleidingsaccent gelegd, waarbij je kunt kiezen uit otologie, rhinologie, laryngologie, hoofd-halschirurgie. Er zijn nog facultatieve onderwijsmodules mogelijk tot een maximum van twee: sociale geneeskunde, diagnostiek en revalidatie, onderwijs of wetenschappelijk onderzoek.

Het salaris van een KNO-arts is conform de arbeidsvoorwaarden medisch specialisten (ams). Dit is op jaarbasis ongeveer 80.000 euro (voor een 45-urige werkweek). Dit bedrag kan oplopen tot zo’n 145.000 euro. Tijdens de opleiding als AIOS verdien je tussen de 3.664 euro en 4.546 euro. Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Hoe lang duurt de opleiding tot KNO-arts?

Duur – De opleiding duurt 5 jaar. Deze bestaat uit een basisgedeelte van vier jaar en een differentieel deel van een jaar. In dit laatste jaar wordt een opleidingsaccent gelegd, waarbij gekozen kan worden uit rhinologie, otologie, laryngologie of hoofd-halschirurgie.

Wie is de beste KNO-arts in Nederland?

Mosaderma KNO beste kliniek 2021 Kliniek Mosaderma is door Elsevier Weekblad uitgeroepen tot de WINNAAR: BESTE KLINIEK van Nederland voor het specialisme KEEL-, NEUS- en OORHEELKUNDE. We zijn hier uiteraard erg trots op! Een mooi compliment aan drs. Lutgens (-arts bij Mosaderma) en haar team.

 1. In het onderzoek ‘Beste Klinieken 2021′ vergelijkt Elsevier Weekblad de kwaliteit van de zorg in particuliere klinieken.
 2. De score uit dit grote jaarlijkse onderzoek is gebaseerd op diverse kwaliteitsindicatoren die klinieken jaarlijks verplicht moeten aanleveren bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en bij het Zorginstituut Nederland.

: Mosaderma KNO beste kliniek 2021

Hoeveel KNO artsen zijn er in Nederland?

493 KNO-artsen in Nederland.

Waar verdient een arts het meest?

Remuneration of medical specialists – SEO Economisch Onderzoek SEO Economisch Onderzoek heeft de inkomens van Nederlandse medisch specialisten vergeleken met die van hun collega’s in de landen België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 1. Volgens de OESO behoren de inkomens van Nederlandse vrijgevestigde medisch specialisten tot de hoogste ter wereld.
 2. De vergelijking op basis van de OESO-cijfers is echter niet betrouwbaar omdat de manier waarop het bruto-inkomen wordt gemeten in deze landen verschilt.
 3. Dit onderzoek neemt de OESO-cijfers voor 2009 als uitgangspunt en corrigeert vervolgens voor verschillen in de definities.

Er is onder andere gecorrigeerd voor extra inkomen uit privé praktijken en aanvullende declaraties. Nederlandse vrijgevestigde artsen verdienen meer dan hun collega’s in Duitsland, Frankrijk, Denemarken en België (bruto inkomen Nederlandse artsen € 259.000 in 2009, €211.500 in 2012).

 • Van de specialisten in loondienst hebben de Engelse artsen het hoogste inkomen (€ 176.000).
 • Gemiddeld over vrijgevestigde en specialisten en specialisten in loondienst verdienen de Nederlandse en Engelse artsen het meest (respectievelijk €170.000 en €176.000 bruto per jaar), gevolgd door de Belgische en Franse artsen (rond de €155.000 per jaar), en tot slot de Deense en Duitse artsen (rond de €140.000 per jaar).

Er zijn grote verschillen tussen landen. In alle landen verdienen vrijgevestigde artsen meer dan artsen in loondienst. In Nederland is dat verschil het grootst. Binnen de groep vrijgevestigde artsen zijn er grote verschillen tussen specialisten: kinderartsen en psychiaters verdienen overal het minst en anesthesisten en radiologen het meest.

 1. Binnen de artsen in loondienst zijn er grote verschillen die samenhangen met hiërarchische positie en of er al dan niet wordt bijverdiend in een privépraktijk.
 2. Er is een sterke samenhang tussen de bruto-inkomsten (gemiddeld over vrijgevestigde specialisten en specialisten in loondienst) en het aantal artsen: hoe meer artsen, hoe lager het inkomen.
See also:  Wat Verdient Een Private Banker?

In Engeland zijn er 0,91 medisch specialisten per 1.000 inwoners, en in Nederland 0,98. In Duitsland en Denemarken, de landen met de laagste inkomens, zijn er respectievelijk 2,4 en 2,3 medisch specialisten per 1.000 inwoners. : Remuneration of medical specialists – SEO Economisch Onderzoek

Wat doet een KNO-arts allemaal?

Het werkterrein – Zoals de naam al aangeeft houdt de keel-neus-oorarts (KNO-arts) zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren. Minder bekend is, dat de KNO-arts ook afwijkingen in het overige hoofd-halsgebied behandelt, zoals gezwellen van het gelaat en de hals, in de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm.

 • Eigenlijk zou de KNO-arts dan ook beter chirurg voor keel, neus, oren en overige hoofd- hals aandoeningen kunnen heten.
 • Daarmee wordt aangegeven dat ook de grotere operaties van dit deel van het lichaam door deze medisch specialist zelf worden uitgevoerd.
 • De KNO-arts heeft daarnaast ook ervaring in de plastische aangezichtschirurgie, zowel reconstructief als cosmetisch.

Grofweg besteedt de KNO-arts 75% van zijn tijd aan spreekuur houden en 25% aan het doen van ingrepen, zoals opereren en poliklinische behandelingen. Op de website van de KNMG vindt u een promotiefilm voor het KNO-vak bedoeld om basisartsen te stimuleren KNO-arts te worden.

Hoeveel verdient een arts in opleiding?

Basis arbeidstijd tijdens comfortabele uren Het basisloon bedraagt minimaal 3111,92 euro per maand (forfaitair brutobedrag) voor een arts- specialist in opleiding tijdens zijn eerste jaar opleiding die voltijds tewerkgesteld wordt.

Wat kost onderzoek KNO-arts?

Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Een niet nader gespecificeerd letsel€ 367,54€ 1.374,03€ 549,92Consult op de polikliniek bij Een niet nader gespecificeerd letsel€ 102,87€ 1.213,90€ 238,38Hemodialyse in het dialysecentrum of ziekenhuis (Dialyse 1-3) bij Chronisch nierfalen€ 201,39€ 3.511,86€ 1.383,95Consult op de polikliniek bij Een aandoening van zenuwen / zenuwwortels / zenuwknopen€ 98,83€ 1.111,75€ 201,72Operatie om cataract (staar) te verhelpen bij Een aandoening van de ooglens€ 858,90€ 1.882,01€ 1.355,60Consult op de polikliniek bij Een aandoening van het oog of van oogspieren€ 68,00€ 252,20€ 101,37Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Een aandoening van zenuwen / zenuwwortels / zenuwknopen€ 336,41€ 928,50€ 531,47Een ingreep aan de huid (enkelvoudig) bij Goedaardige tumor van de huid€ 274,38€ 1.226,92€ 487,25Consult op de polikliniek bij Een aandoening van bindvlies / oogwit / hoornvlies / iris / straalvormig lichaam / oogbol€ 46,47€ 252,20€ 103,36Consult op de polikliniek bij Een aandoening van netvlies / vaatvlies / glasachtig lichaam / oogontsteking€ 47,29€ 251,46€ 104,95Injectie met medicatie in het glasvocht bij Een aandoening van netvlies / vaatvlies / glasachtig lichaam / oogontsteking€ 219,34€ 1.671,97€ 614,10Consult op de polikliniek bij Huidontsteking of eczeem€ 74,82€ 380,07€ 150,40Consult op de polikliniek bij Een niet nader gespecificeerde aandoening van huid of onderhuids bindweefsel€ 76,73€ 207,95€ 131,54Consult op de polikliniek bij Huidkanker of voortekenen hiervan€ 73,13€ 252,70€ 141,85Consult op de polikliniek bij Goedaardige tumor van de huid€ 70,94€ 211,22€ 127,97Een tot twee operatie(s) bij Huidkanker of voortekenen hiervan€ 366,68€ 954,22€ 539,74Consult op de polikliniek bij Een aandoening van netvlies / vaatvlies / glasachtig lichaam / oogontsteking€ 48,73€ 150,83€ 84,16Consult op de polikliniek bij / door een plastisch chirurg€ 65,68€ 225,10€ 112,94Raadpleging door Inwendige geneeskunde bij / via een bezoek tijdens opname€ 68,58€ 451,15€ 132,84Consult op de polikliniek bij Een aandoening van de ooglens€ 43,30€ 251,46€ 102,54Behandeling of onderzoek door de maag-darm-leverarts bij Een aandoening van het spijsverteringsstelsel€ 655,33€ 1.228,99€ 929,68Consult op de polikliniek bij Een visuele stoornis / blindheid / een stoornis in refractie of accommodatie (aanpassen aan de afstand)€ 31,98€ 201,78€ 95,11Consult op de polikliniek bij Perceptieve slechthorendheid€ 87,09€ 335,23€ 185,27Consult op de polikliniek bij Een ontsteking in het middenoor of de gehoorgang€ 81,11€ 277,57€ 141,57Behandeling of onderzoek op de polikliniek bij Pijn op de borst€ 409,94€ 785,17€ 558,95Consult op de polikliniek bij Operatieve ingreep€ 118,45€ 495,39€ 236,25Consult op de polikliniek bij Middenoorontsteking€ 86,36€ 300,22€ 161,95Maximaal 5 dagbehandelingen en/ of verpleegligdagen bij Pijn op de borst€ 1.125,98€ 2.185,98€ 1.567,55Behandeling of onderzoek op de polikliniek bij Een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma€ 314,37€ 848,17€ 504,77Begeleiding van een spontane bevalling bij Bevalling€ 1.553,48€ 3.069,43€ 2.322,60Operatie bij Middenoorontsteking€ 468,45€ 2.225,89€ 1.023,17Eerste contact (1 tot 2 polikliniekbezoeken) bij Een reumatische aandoening€ 292,78€ 802,65€ 471,74Consult op de polikliniek bij Glaucoom€ 70,00€ 251,46€ 106,17Consult op de polikliniek bij Flauwvallen / vermoeidheid / koorts / een vergelijkbare algemene klacht€ 177,19€ 476,57€ 327,75Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Huidkanker of voortekenen hiervan€ 162,46€ 468,62€ 300,14Consult op de polikliniek bij Een aandoening van het spijsverteringsstelsel€ 176,50€ 550,83€ 287,36Een tot twee dagbehandelingen of polikliniekbezoeken bij Varices (spataderen)€ 154,78€ 760,13€ 376,35Knieoperatie bij Een aandoening van botspierstelsel of bindweefsel€ 1.280,16€ 4.415,75€ 2.192,13Maximaal 5 dagbehandelingen en/ of verpleegligdagen bij Tekenen van onvoldoende bloedtoevoer naar het hart€ 1.202,57€ 4.190,24€ 2.137,60Consult op de polikliniek€ 80,70€ 416,89€ 154,09Maximaal 5 dagbehandelingen en/ of verpleegligdagen bij Een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma€ 875,05€ 3.182,63€ 1.773,45Consult op de polikliniek bij Een infectie of een overige aandoening van huid of onderhuids bindweefsel€ 92,52€ 333,94€ 169,53Behandeling of onderzoek door de maag-darm-leverarts bij Een ziekte van slokdarm / maag / twaalfvingerige darm€ 511,74€ 1.324,58€ 875,60Laserbehandeling van nastaar€ 172,57€ 553,29€ 321,55Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij / door een plastisch chirurg€ 178,97€ 525,89€ 295,39Consult op de polikliniek bij Stoornissen van de menstruatiecyclus€ 200,16€ 483,29€ 289,43Een polikliniekbezoek (met diagnostisch onderzoek) bij Een visuele stoornis / blindheid / een stoornis in refractie of accommodatie (aanpassen aan de afstand)€ 90,29€ 398,32€ 197,26Consult op de polikliniek bij Artrose (gewrichtsslijtage) in de knie€ 92,33€ 681,81€ 240,93Behandeling of onderzoek op de polikliniek bij Een hartaandoening als gevolg van geblokkeerde bloedtoevoer (hartinfarct) of tekenen van onvoldoende bloedtoevoer naar het hart€ 393,14€ 1.318,15€ 638,16Raadpleging door Cardiologie bij / via een bezoek tijdens opname€ 54,72€ 238,85€ 114,95Consult op de polikliniek bij Een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma€ 161,11€ 413,38€ 231,59Behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling bij Klachten van de onderste urinewegen€ 476,14€ 1.021,63€ 666,71Behandeling of onderzoek op de polikliniek (Eerste contact) bij HNP (hernia van de tussenwervelschijf) of uitstralende pijn€ 418,58€ 1.010,49€ 618,68Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling op de polikliniek bij Begeleiding van de zwangerschap€ 442,85€ 1.746,09€ 957,95Consult op de polikliniek bij Een aandoening van ooglid / traanapparaat / oogkas€ 52,78€ 251,48€ 102,32Maximaal 5 verpleegligdagen bij Geboorte na een zwangerschap van 37 tot 41 weken€ 1.043,06€ 1.111,40€ 1.088,62Microscopisch oortoilet bij Een ontsteking in het middenoor of de gehoorgang€ 148,42€ 1.326,63€ 389,09Behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling bij Bijholteontsteking€ 224,16€ 688,00€ 449,89Behandeling of onderzoek op de polikliniek bij Een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma€ 292,90€ 607,15€ 404,40Consult op de polikliniek bij Klachten aan de wervelkolom€ 102,61€ 303,81€ 185,81Consult op de polikliniek bij Een aandoening van talgklieren / zweetklieren€ 75,17€ 193,53€ 134,17Behandeling of onderzoek door de maag-darm-leverarts bij Een goedaardige tumor of poliep van het spijsverteringsstelsel€ 624,11€ 1.372,30€ 962,91Een polikliniekbezoek (met diagnostisch onderzoek) bij Glaucoom€ 119,00€ 301,83€ 195,91Operatie bij Varices (spataderen)€ 600,29€ 2.150,40€ 1.369,23Operatie aan de neus- of keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste luchtwegen€ 469,42€ 1.726,34€ 1.044,71Consult op de polikliniek bij Een aandoening van vrouwelijke organen€ 158,41€ 329,68€ 212,46Consult op de polikliniek bij Begeleiding van de zwangerschap€ 136,23€ 396,96€ 251,432 tot 4 polikliniekbezoeken bij Een aandoening van bindvlies / oogwit / hoornvlies / iris / straalvormig lichaam / oogbol€ 105,41€ 435,94€ 215,40Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Artrose (gewrichtsslijtage) in de knie€ 302,65€ 933,44€ 570,09Beeldvorming (rontgen/echo/CT/MRI) bij Een aandoening van de borst(en)€ 276,12€ 703,80€ 437,47Plaatsen van een spiraal bij Anticonceptie / Voorbehoedsmiddelen€ 245,92€ 845,44€ 420,19Follow-up na een hartoperatie of dotterbehandeling (Consult op de polikliniek)€ 85,88€ 656,54€ 227,10Consult op de polikliniek bij Bekkenbodemklachten€ 102,75€ 396,21€ 233,66Pijnbestrijding bij Lage rugklachten€ 838,73€ 3.423,80€ 1.558,04Behandeling of onderzoek op de polikliniek (Eerste contact) bij Ziekten van botspierstelsel€ 439,71€ 843,14€ 587,97Consult op de polikliniek bij Een aandoening van het ademhalingsstelsel€ 168,76€ 613,03€ 275,35Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Carpaaltunnelsyndroom (zenuwtunnelvernauwing in de pols)€ 197,90€ 788,62€ 442,31Onderzoek of -behandeling van het gehoor bij Een aandoening van de gehoorfunctie€ 290,00€ 1.424,80€ 582,11Een tot twee dagbehandelingen of polikliniekbezoeken bij Huidontsteking of eczeem€ 265,59€ 458,82€ 366,37Maximaal 5 verpleegligdagen bij Een aandoening van galblaas / galwegen / alvleesklier€ 1.357,36€ 2.227,95€ 1.933,58Meer dan twee bezoeken aan dagbehandeling of polikliniek bij Begeleiding van de zwangerschap€ 462,47€ 1.549,23€ 749,26Consult op de polikliniek bij Een hartaandoening als gevolg van geblokkeerde bloedtoevoer (hartinfarct) of tekenen van onvoldoende bloedtoevoer naar het hart€ 100,64€ 440,33€ 224,83Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Flauwvallen / vermoeidheid / koorts / een vergelijkbare algemene klacht€ 627,03€ 1.437,23€ 875,68Consult op de polikliniek bij Ontsteking aan vrouwelijke organen in het bekken€ 177,25€ 382,79€ 237,70Consult op de polikliniek bij Pijn op de borst€ 176,20€ 283,30€ 239,41Consult op de polikliniek bij Netvliesaandoening veroorzaakt door diabetes (suikerziekte)€ 55,97€ 251,46€ 103,12Consult op de polikliniek bij Verminderde vruchtbaarheid€ 244,64€ 476,33€ 290,32Een polikliniekbezoek (met diagnostisch onderzoek) bij Een aandoening van het oog of van oogspieren€ 100,30€ 409,35€ 212,29Follow-up na een hartoperatie of dotterbehandeling (Behandeling of onderzoek op de polikliniek)€ 294,94€ 775,97€ 488,38Scleroseren (inspuiten) van spataderen bij Varices (spataderen)€ 110,00€ 735,10€ 437,47Meer dan twee bezoeken aan dagbehandeling of polikliniek en/of onderzoeken bij Een niet nader gespecificeerd letsel€ 258,25€ 827,21€ 463,80Behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling bij Operatieve ingreep€ 364,25€ 1.125,67€ 593,13Behandeling of onderzoek op de polikliniek bij Een (chronische reumatische) hartziekte of acuut reuma€ 361,84€ 1.373,17€ 687,19Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling door de maag-darm-leverarts bij Een aandoening van het spijsverteringsstelsel€ 451,98€ 1.077,16€ 647,14Automatische Peritoneaal Dialyse (APD) bij Nierfalen€ 200,50€ 2.586,06€ 1.470,77Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Beschadiging van het kniegewricht€ 408,13€ 842,75€ 575,17Consult op de polikliniek (Eerste contact) bij Ziekten van botspierstelsel€ 168,13€ 463,02€ 254,45Polysomnografie (slaapademhalingsregistratie) bij Een slaapstoornis€ 673,32€ 2.648,63€ 1.496,91Consult op de polikliniek bij Een slaapstoornis€ 118,13€ 311,35€ 206,18 Operatie om cataract (staar) te verhelpen bij Een aandoening van de ooglens €858,90 €1882,01 €1355,59 Consult op de polikliniek bij Een aandoening van het oog of van oogspieren €68,00 €252,20 €101,37 Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Een aandoening van zenuwen / zenuwwortels / zenuwknopen €336,41 €928,50 €531,47 Een ingreep aan de huid (enkelvoudig) bij Goedaardige tumor van de huid €274,38 €1226,92 €487,25

See also:  Wat Verdient Armin Van Buuren Per Optreden?

Is KNO-arts eigen risico?

Vergoeding – Als je bent doorverwezen door jouw huisarts, komen de kosten van kno-heelkundige behandelingen in aanmerking voor vergoeding door jouw zorgverzekeraar, Als je een natura-zorgverzekering hebt, moet je meestal kiezen voor een kno-arts die gecontracteerd is door jouw zorgverzekeraar.

Welke opleiding heb je nodig voor KNO-arts?

Opleiding KNO-arts – De opleiding tot KNO-arts duurt in totaal elf jaar. Na de opleiding Geneeskunde van zes jaar, kun je de KNO-arts opleiding volgen van vijf jaar. Het specialisme keel-neus-oorheelkunde bestaat uit een basisgedeelte van vier jaar gevolgd door een jaar waarbij je je specifiek richt op rhinologie (neusheelkunde), otologie (oorheelkunde), laryngologie (stem- en slikproblemen) of hoofd-hals chirurgie.

Welke artsen zijn het gelukkigst?

Leerpunten –

 • Geluk is het best te meten door er een cijfer aan te geven.
 • Nederland behoort wereldwijd tot een van de gelukkigste naties.
 • Oudere medici zijn gelukkiger dan jongere medici.
 • Huisartsen zijn doorgaans gelukkiger dan medisch specialisten.
 • Van de specialisten zijn de dermatologen, oogartsen en keel-, neus- en oorartsen het gelukkigst.
 • De determinanten ‘liefde en relatie’ en ‘gezin en familie’ zijn het belangrijkst voor artsengeluk.

Literatuur

 1. Veenhoven R. Average happiness in 149 nations 2000-2009. World Database of Happiness. Rank report Average Happiness. link
 2. Gelauff G. Op zoek naar geluk, Den Haag: Centraal Planbureau; 2008. link
 3. Helliwell J, Layard R, Sachs J. World Happiness Report. New York: The Earth Institute, Columbia University; 2012. Link,
 4. Krukerink M, Dunselman H. De Gelukkige Huisarts. NHG-nieuws uit Huisarts en Wetenschap op http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/ ; 2010 link

Artikelinformatie 20 december 2012 In print verschenen in week 51 2012

See also:  Wat Verdient Een Software Ontwikkelaar?

Welke artsen tekort?

Minister Bruno Bruins is niet van plan meer medisch specialisten te gaan opleiden in specialismen waarvan nu in delen van het land een krapte is. Wel wil hij om tekorten op te vangen 7 miljoen euro vrijmaken om nog dit jaar 74 extra mensen te laten starten met de opleiding tot verpleegkundig specialist of physician assistant.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een Nivel-onderzoek naar de dichtheid van medisch specialisten in Nederland. Uit dat onderzoek blijkt dat van 57 ondervraagde ziekenhuizen 49 op dit moment ‘arbeidsmarktknelpunten’ ervaren rond medisch specialisten of die verwachten in de toekomst.17 ziekenhuizen ervaren dit als algemeen probleem en 32 ziekenhuizen noemden één of meerdere specifieke specialismen.

Heel precieze cijfers over tekorten van medisch specialisten kan Nivel niet noemen. Bijna de helft van de ziekenhuizen geeft aan nu of in de toekomst te maken te hebben met een tekort aan SEH-artsen, gevolgd door mdl-artsen (32%), oogartsen (29%), kinderartsen (21%) en psychiaters (21%).

Deze tekorten spelen zich vooral af in Drenthe, Flevoland, Zeeland en in iets mindere mate Noord-Brabant. Volgens Nivel zijn er diverse factoren die meespelen in het ontstaan van deze tekorten. Enerzijds heeft het te maken met een toegenomen zorgvraag, anderzijds met jonge medisch specialisten die kritischer zijn geworden in hun loopbaan- en locatiekeuze en die van hun partner.

Hierbij speelt ook een rol dat zij vaak niet meer dan een jaarcontract aangeboden krijgen en dat maakt de keuze om naar een andere regio te verhuizen ook lastiger. Aan de andere kant is er ook sprake van een relatieve dichtheid van medisch specialisten in andere delen van Nederland.

 1. In Noordwest-Nederland zijn er 14 procent meer medisch specialisten per hoofd van de bevolking dan het landelijk gemiddelde, in Zuidoost-Nederland 7 procent meer en in Noordoost-Nederland 4 procent meer.
 2. Het lijkt erop dat in provincies met umc’s minder tekorten worden ervaren.
 3. Wat minister Bruno Bruins betreft bevestigt het Nivel-onderzoek het beeld van het Capaciteitsorgaan dat er in Nederland geen groot algemeen probleem is als het gaat om het aanbod van medisch specialisten.

Hij wil dan ook niet méér medisch specialisten opleiden dan de hoeveelheid die wordt geadviseerd door het Capaciteitsorgaan. Hij wijst erop dat er sinds 2016 wél fors meer SEH-artsen worden opgeleid dan het Capaciteitsorgaan adviseert. Ook wil hij inzetten op regionale samenwerking tussen ziekenhuizen om de tekorten op te vangen en op taakherschikking.

Is er een tekort aan artsen in Nederland?

Dreigend huisartsentekort in Nederland wat is er aan de hand Ontdek wat de EO nog meer doet met het thema Hier & Nu Bijna eenderde van alle huisartsenpraktijken heeft dit jaar een tekort aan huisartsen. Dat is de verwachting van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Huisartsen die met pensioen gaan, kunnen geen opvolger vinden waardoor sommige patiënten al een jaar geen huisarts hebben. Waar komt dit tekort vandaan, wat zijn de gevolgen en wat wordt er gedaan om dit probleem op te lossen? Lees er over in deze explainer! De regio’s die het meest last hebben van het huisartsentekort, zijn onder andere Zeeland, Midden-Gelderland, de Rijnstreek en Zuid-Limburg. De Randstad lijkt de dans te ontspringen, maar de verwachting is dat op den duur ook daar problemen gaan ontstaan. Tekst gaat door onder infographic Wat Verdient Een Kno Arts

Hoeveel verdient een huisarts?

Check je salaris! –

Minimum en maximum salaris voor Huisartsen – van € 2.926 tot € 10.538 per maand – 2023. Het aanvangssalaris van een Huisartsen bedraag meestal tussen de € 2.926 en € 6.559 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 3.618 en € 8.374 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Wat verdient een arts netto per maand?

Hoeveel verdient een huisarts? – Een huisarts ziet om en bij de 15 à 20 patiënten per dag, Er zijn natuurlijk drukkere en kalmere dagen, maar gemiddeld kan een arts zo’n 3 patiënten per uur zien. Gemiddeld betaalt een patiënt iets meer dan 20 euro, maar voor de dokter schiet daar na aftrek van alle onkosten nog maar zo’n 8 euro van over (voor de belastingen).

Hoeveel verdien je als HAIO?

5. Hoeveel verdien ik tijdens mijn opleiding? – De bedragen die geldig zijn voor de contracten uit het academiejaar 2019-2020: De maandelijkse bruto opleidingsvergoeding:

€ 2.936,80 bruto voor een 1ste jaars haio van het 3-jarige curriculum € 3.054,08 bruto voor een 8ste jaars haio van het 2-jarige curriculum € 3.171,54 bruto voor een 9de jaars haio van het 2-jarige curriculum

Je ontvangt daarnaast een forfaitaire vergoeding voor de verplaatsingen in het kader van de huisbezoeken van @ 117,54 per maand (pro rata het aantal betaalde dagen van die maand). Vergoeding voor wachten bij een huisarts-praktijkopleider Vanaf het 61ste uur weekwacht of weekendwacht ontvangt de haio wel een extra variabele vergoeding per uur. Deze vergoeding verschilt voor week- en weekend­wachten: het huishoudelijk reglement omschrijft hier een “tarief 1 (€ 11,74)” en een “tarief 2 (€ 23,49)”. Een haio mag in totaal maximum 240u weekwachten en 240u weekendwachten doen per jaar. Vergoeding voor wachten in ziekenhuisdiensten bij een ziekenhuis-praktijkopleider De extra wachten (>15u weekwacht en 15u weekendwacht/3 maanden of >30u weekwacht en 30u weekendwacht/6maanden) worden als volgt vergoed:

weekwacht: € 11,57 bruto/uur weekendwacht en feestdagen: € 23,16 bruto/uur

Voor verdere concrete modaliteiten van dit statuut, zie het huishoudelijk reglement van SUi vzw op www.icho-info.be,