Hello Fish

Food | Tips | Recipes

Wat Verdient Olympisch Goud?

Wat Verdient Olympisch Goud
Italië keerde miljoenen uit – Opvallend is dat ook Italië de medaillewinnaars ruim beloond voor hun prestaties.175.000 euro voor goud, 92.000 euro voor zilver en 62.000 euro voor brons. En ook de teamsporters krijgen deze vergoeding. Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio moest de Italiaanse sportkoepel bijna 8.000.000 euro uitkeren aan de atleten.

Hoeveel is olympisch goud waard?

Sport • 21 feb ’22 12:00 De Olympische Winterspelen zitten erop. Zondag was de slotceremonie in Peking en TeamNL keert met zeventien medailles huiswaarts. Mooie prestaties op het ijs en in de sneeuw, maar wat leveren die medailles nu precies op? Drie gouden plakken voor Irene Schouten ( ANP / Vincent Jannink ) Hoewel zeventien medailles klinkt als een mooi aantal, valt het toch iets lager uit dan de twintig medailles die verwacht werden. Ook zijn het er cumulatief minder dan er op de voorgaande twee Winterspelen werd behaald, zo weet sportmarketeer Ruud van der Knaap van Triple Double.

‘We behaalden 24 medailles in Sotsji en twintig in Pyeongchang, maar als je beseft dat we de zesde plaats hebben behaald op de medaillespiegel en in Tokyo ook de zevende plaats, dan telt Nederland als topsportland wel degelijk mee in de wereld.’ Luister ook | Rusland en China betuigen elkaars steun op opening Winterspelen Naast de internationale erkenning van Nederland als topsportland, worden de individuele sporters er wel degelijk beter van als ze met een plak thuiskomen.

‘Een gouden medaille is in Nederland 30.000 euro waard’, vervolgt Van der Knaap. ‘Een zilveren medaille 22.500 euro en een bronzen plak 15.000 euro.’ Onder modaal dus, en van opeenstapeling is eigenlijk geen sprake. ‘Het is niet zo dat hoe meer je er wint, hoe meer geld je krijgt.

Wat verdien je met een gouden medaille schaatsen?

Prijzengeld Olympische Spelen – NOC*NSF laat weten dat de bonussen voor deze winterspelen hetzelfde zijn als voor de afgelopen zomerspelen. De schaatsers krijgen naast hun gouden plak € 30.000 op hun bankrekening, € 22.500 voor een zilveren medaille en voor de derde plek op het podium verdienen ze € 15.000,

See also:  Wat Verdient Een Wiskunde Docent?

Wat win je bij Olympisch goud?

Italië keerde miljoenen uit – Opvallend is dat ook Italië de medaillewinnaars ruim beloond voor hun prestaties.175.000 euro voor goud, 92.000 euro voor zilver en 62.000 euro voor brons. En ook de teamsporters krijgen deze vergoeding. Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio moest de Italiaanse sportkoepel bijna 8.000.000 euro uitkeren aan de atleten.

Hoeveel gram weegt een gouden olympische medaille?

Sport Wat Verdient Olympisch Goud 16 augustus 2016 16:22 Aangepast 30 juli 2017 16:00 Als je een gouden plak wint op de Olympische Spelen, win je eigenlijk vooral zilver. Het verschil met de tweede prijs is een dun laagje goud op de medaille die de winnaar krijgt. Het is niet alles goud dat er blinkt, ook niet op de Olympische Spelen.

 • Het zou te duur worden om medailles van massief goud te maken.
 • Een olympische medaille weegt namelijk 500 gram.
 • Als die helemaal van goud zou zijn, dan zou dat omgerekend zo’n 19.500 euro kosten.
 • In de gouden medailles zit wel goud, maar het is wel heel weinig: iets meer dan 1 procent.
 • De rest is bijna allemaal zilver (91,4 procent) en wat koper (7,4 procent).

Een zilveren medaille bestaat (verrassing) bijna volledig uit zilver: 92,5 procent. De rest is koper. Niet gek: goud is 68 keer zo duur als zilver,

Hoe goud is een gouden medaille?

Goud of toch zilver? – De gouden medailles die gebruikt worden op de Olympische Spelen zijn niet van massief goud, maar er is wel echt goud in verwerkt. Voor andere wedstrijden zijn niet echt regels over de medailles. Soms zijn ze verguld en soms zijn ze goud gespoten.

 1. Een grappig weetje: er zit vaak een heleboel zilver in de gouden medailles verwerkt.
 2. De Olympische medaille kreeg in 2006 een nieuwe uitstraling.
 3. Ze zijn goud, zilver of brons met een gat erin.
 4. Er was heel goed nagedacht over het ontwerp.
 5. Als de medaille werd omgehangen, kwam het gat op de plaats waar het hart zit en daar werd de passie voor de Olympische Spelen gevoeld.
See also:  Wat Verdient Een Cnc Frezer?

Op de medaille stond het beeld van de ‘Piazza’. De ‘Piazza’ is het typische Italiaanse plein dat in Turijn symbool staat voor ‘elkaar ontmoeten’. Op de achterkant was een pictogram afgebeeld van de sport waar het om ging. Voor elke Olympische Spelen wordt er weer zo diep over nagedacht.

Hoeveel weegt gouden medaille?

De gouden medailles op de Spelen zijn niet volledig van goud: slechts 6 van de 412 gram is goud, de rest is vooral zilver. Gelukkig is de sportieve waarde van het eremetaal hoger. De gouden medailles op de Olympische Spelen moeten volgens het IOC verplicht minstens 6 gram goud bevatten. Zilver is met 92,5% (381 gram) het hoofdbestanddeel. Het derde ingrediënt mogen de gastlanden zelf bepalen. De Britten voegen er 6,16% koper aan toe. In Peking was jade, een mineraalsoort, het derde ingrediënt. In de Chinese cultuur staat dat symbool voor het goede.

Wat verdienen olympische spelers?

Teamsport – Deze bonussen gelden voor individuele sporters. In het geval van teamsport ligt het bedrag aanzienlijk lager. NOC*NSF houdt daarvoor een formule aan: individuele vergoeding keer de wortel van het aantal deelnemers, gedeeld door het aantal deelnemers.

Hoeveel goud zit er in een gouden olympische medaille?

Dit jaar waren de Olympische Spelen in Beijing. Tijdens de Spelen zijn er meer dan 300 medailles uitgereikt, waarvan 109 gouden medailles. Maar is zo’n medaille nou gemaakt van echt, massief goud? Olympische medailles zijn niet van massief goud. Goud kost ongeveer 20 euro per gram.

Een medaille van 300 gram zou dan op 6.000 euro uitkomen. Dat is erg duur; zeker als er tientallen medailles uit te delen zijn. Uitzondering hierop zijn de medailles van de Spelen van 1912. Die waren wel van zuiver goud, en een stuk kleiner dan de medailles van tegenwoordig. Een gouden medaille bestaat grotendeels (92,5%) uit zilver.

Er zit minstens 6 gram goud in. Omgerekend heeft het stukje metaal dan een waarde van 110 euro. Beschreven is dat China ongeveer een miljoen euro heeft gespendeerd aan de productie van 6.000 medailles. De productiekosten van medailles (150 euro per stuk) zijn dus erg hoog.

 1. Een medaille is niet bedoeld als waardemiddel, maar als aandenken (net als een trofee).
 2. Dat is een belangrijke reden om er in elk geval wel goud in te verwerken.
 3. Als aandenken moet een medaille duurzaam zijn en dan kom je –wanneer het ook moet glimmen– al snel op goud uit.
 4. Naast zilver en goud bevat een medaille ook koper (zo’n 6%).
See also:  Wat Verdient Een Personal Trainer Zzp?

Dit voorkomt dat de plak makkelijk kan verbuigen. Deze Vraag en weet komt uit Weet 27. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer hier,

Hoe duur is een gouden plak?

Dit verdienen Nederlanders per Olympische medaille – Goed, van de gouden medaille zelf word je niet rijk. Maar hoe zit het met de bonus van Nederlandse sporters, die ze krijgen uitgekeerd van het NOC*NSF? Het simpele antwoord is: 30.000 euro voor goud, 22.500 euro voor zilver en 15.000 voor brons.

Wat is de waarde van een gouden medaille?

Met een gouden medaille mag je als Nederlander €30.000 op je rekening bijschrijven. Bij een eventuele tweede keer goud kan je rekenen op €20.000 en voor een derde gouden plak staat een beloning van €10.000. Tot slot leveren zilver (€22.500) en brons (€15.000) ook nog een leuk geldbedrag op.